Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sömnsjukan kan ge nycklar till äldres sömnsvårigheter

Publicerat torsdag 12 januari 2006 kl 10.01

Den afrikanska sömnsjukan kan ge ny kunskap om sömnstörningar hos äldre och psykiskt sjuka. Forskare vid Karolinska institutet ska inleda sådan forskning.

Många människor lider av sömnstörningar när de åldras. De får svårare att sova på natten och blir istället trötta på dagen.

Nu hoppas ett svenskt forskarteam vid Karolinska institutet i Solna kunna svara på varför sömnen störs på det här sättet - genom att jämföra med den afrikanska sömnsjukan.

300 000 drabbas varje år

Den afrikanska sömnsjukan drabbar omkring 300 000 människor varje år - framförallt i södra Afrika. Den som smittats får först vanliga infektionssymptom, med svullna lymfkörtlar och kraftiga muskelsmärtor.

Men i sjukdomens senare stadium påverkas sömnen. Den sjuke sover inte mer, utan faktiskt litet mindre - men sömnregleringen rubbas, så att man sover sämre på natten och helt plötsligt kan somna in under längre perioder på dagen.

Liknande sömnstörningar hos äldre

- Sömnsjukan är ett extremfall, men vid åldrandet får man också lite sömnstörningar: Man får vakenhetsepisoder på natten och sömnepisoder på dagen. Det liknar lite grann de sömnstörningar man får vid sömnsjukan, säger Krister Kristensson, professor i neuropatologi vid Karolinska Institutet, som har studerat sömnsjukan under många år.

Den afrikanska sömnsjukan orsakas av en parasit som sprids genom tse-tse flugan och den är dödlig, om man inte får behandling. En smittad kan leva med parasiten i blodet en längre tid, utan allvarliga symptom - det är först när parasiten plötsligt går in i hjärnan som sömnen rubbas.

Inflammatoriska molekyler

Hittills har forskarna sett att de sömnsjuka har större mängder inflammatoriska molekyler - alltså molekyler som utlöser inflammationer - i just de delar av hjärnan där sömnen regleras. Och samma typ av molekyler finns det också särskilt mycket av hos äldre som lider av sömnproblem.

Forskningen om sömnsjukan ingår i ett nystartat europeiskt forskningsprojekt om sömn och sömnreglering.

Marie-Louise Kristola 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".