Dr Phil McGraw med hustru Robin. Foto: PrB.

Modern terapi ligger bakom Dr Phils råd till tv-tittarna

Dr Phil har blivit en av vår tids stora mediepsykologer. Miljoner tv-tittare ser hans program där han ger enkla lösningar på människors problem. Nu kommer en granskande bok av en svensk forskare, som utreder om Dr Phils råd verkligen grundar sig på vetenskap.

Dr Phil, eller Philip McGraw som han egentligen heter, tycks ha lösningen på det mesta. Det kan handla om alkoholproblem, kraschade äktenskap eller hur man ska uppfostra barn.

Från professionellt håll kommer kritik mot att teveprogrammen är lättviktiga. Snabb terapi i tv-studion räcker inte för att behandla allvarliga problem, menar kritikerna.

Vetenskaplig grund

Men Dr Phils terapi bygger på verklig vetenskaplig grund, säger Thomas Johansson, professor i socialpsykologi i Göteborg, som skrivit boken Makeovermani.

- I grunden är det entt slags kognitiv beteendeterapi, som inriktar sig på att släcka ut beteende som inte är bra. Det är en väldigt modern terapiform, KBT kallas det ibland.

Rådgivning genom tv

Thomas Johansson ser vissa fördelar med Dr Phil och andra tv-terapeuter - till exempel att även tv-tittarna, många som kanske aldrig hade sökt en psykolog, i stället via tv-soffan kan få en form av psykologisk rådgivning.

Men det finns också en baksida: hos Dr Phil ställs det upp ideal om det perfekta livet utan skavanker och det kan i sig skapa ny stress.

”Granskar för mycket”

- Terapibranschen och kroppsbranschen skapar en del problem i förlängningen som handlar om att folk till slut inte är nöjda med sitt familjeliv. De granskar saker för mycket till slut, menar Thomas Johansson.

En längre intervju med honom sänds i Vetenskapsradion Forum måndag 16 januari kl 13.20 i P1.

Nils Johan Tjärnlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".