1 av 3
Stamcellsforskaren Hwang Woo-suk ber om ursäkt under en presskonferens på torsdagen (Foto: PrB)
2 av 3
Den fruktade tse tse-flugan (Foto: PrB)
3 av 3
Familjen Kocyigit, som förlorade tre barn i fågelinfluensan. (Foto: PrB)

Veckomagasin 2006-01-13

18 fall av fågelinfluensa i Turkiet - ska vi börja bli oroliga i Sverige nu? Den fuskanklagade stamcellsforskaren Hwang Woo-suk - i veckan fick han sin dom. Och så har sömnsjukan på nytt tagit fart i Afrika - svenska forskare försöker bekämpa sjukdomen. Det här och mer i Vetenskapsradions veckomagasin.

Fågelinfluensan i Turkiet kom plötsligare än väntat
Hittills har 18 fall av fågelinfluensa i Turkiet bekräftats och tre barn har dött. Samtliga i samma familj. Utbrottet i Turkiet var större och plötsligare än vad experterna hade räknat med. En förklaring kan vara den kalla vintern i Turkiet, tror Annika Linde, statsepideminolog vid Smittskyddsinstitutet i Solna. Kylan gör att många tamfåglar vistas innomhus hos människor.

I veckan kom också en rapport från bland annat forskare vid Karolinska institutet, som pekar på att fler kan vara smittade med viruset H5N1 i Vietnam än man tidigare trott, men att dessa bara fått milda influensasymptom. Skulle det stämma så kan det få två betydelser: H5N1 kanske inte drabbar alla lika hårt, men också att om det finns fler smittade människor så ökar också risken för att viruset ska mutera och bli smittsamt från människa till människa.

Två av tre sensationella studier var falska
Den sydkoreanske stamcellsforskaren Hwang Woo-suk har fuskat. Det står klart sen en granskande expertgrupp från universitetet i Seoul lämnat rapport i veckan. Två av Hwangs tre stora genombrotten bygger på fusk. Hunden Snuppy är visserligen en klonad hund, men resultaten i Science från 2004 och 2005, som handlar om klonade embryon och framodlade stamcellslinjer höll inte för granskningen.

Hwang Woo-suk falska studier publicerades i den erkända vetenskapliga tidskriften Science, en tidning som låter andra forskare granska artiklarna innan de publiceras. Det här granskningssystemet är praxis bland de stora vetenskapliga tidskrifterna. En garanti för att artiklarna är trovärdiga, har det sagts. Men hur är det egentligen? Kan vi lita på de vetenskapliga tidskrifterna. Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet kommenterar.

Mycket forskning kring sjösäkerhet efter Estonia
Forskningen om sjösäkerhet är på stark frammarsch. Efter att Estonia förliste har mängder av nya projekt startat. Det här kunde man höra om på en stor trafikforskningskonferens som ägde rum i Linköping i veckan.

För fem år sen gav regeringen det statliga forskningsorganet Vinnova i uppdrag att ge bidrag till ny forskning på området och grunden har varit de pengar som annars skulle använts till Estonias övertäckning. Hittills har 55 statliga miljoner föredlats till olika projekt och till det har kommit 70 miljoner från andera intressenter i satsningen som ska pågå till 2008.

Ett av målen är att få fram det osänkbara fartyget, eller åtminstone ett som inte sjunker så snabbt, men också rutiner för själva evakueringen ska bli bättre liksom räddningsutrustningen.

Krig hindrar kampen mot sömnsjuka
Sömnsjukan är en parasitsjukdomen som länge plågat afrikanska bönder. Den var nästan bortglömd efter en nedgång på 50- och 60-talet, men nu sprids den snabbt igen och det är krig och sociala oroligheter som ligger bakom.
Krister Kristensson är professor i neuropatologi vid Karolinska institutet, och han hör till en grupp svenska forskare som arbetat med sömnsjukan i många år. Han berättar att det det bästa sättet att bekämpa sömnsjukan är att minska mängden Tse-tse flugor.

Efter den förra stora epidemin kring sekelskiftet, då till exemplel så mycket som en tredjedel av Ugandas befolkning utplånades av sjukdomen, kom man på att man kunde fånga flugorna i speciella fällor. Det är meterhöga, konformiga ställningar klädda med ett impregnerat tyg, som sätts ut runt byarna med några hundra meters mellanrum. Och eftersom flugorna tycks dras till blått, så är tygen blå med inslag av svart.

De här fällorna är mycket effektiva om de används på rätt sätt. För femtio år sedan var sömnsjukan en så gott som bortglömd sjukdom i Afrika, men de senaste decenniernas krig och oroligheter i många afrikanska länder har gjort att fällorna är svåra att använda.

Är vi för hårda mot Hwang?
Vetenskapsradions Jan-Olov Johansson avslutar programmet med att fundera kring stamcellsforskaren Hwang Woo-suks fall, från att ha varit hjälte i Sydkorea till att få stämpel som oärlig bluffmakare. Är vi månne för hårda mot Hwang?

Mona Hambraeus och Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".