Sämre bröstcancervård för äldre kvinnor

Kvinnor över 70 som drabbats av bröstcancer löper betydligt större risk att dö av sjukdomen än yngre kvinnor med samma sjukdom. Anledningen är att de äldre får både sämre utförda diagnoser och sämre behandling, visar en ny studie.

Studien är gjord vid Uppsala universitet och omfattar över 9000 bröstcancerpatienter. Den visar att de äldre kvinnorna löper upp till 13 % större risk att dö av sin cancer än kvinnor i åldern 50-69 år.

- Det är en mycket anmärkningsvärd siffra, säger Sonja Eaker, forskare vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, vid Uppsala universitet, som gjort studien.

- Det beror säkert på en kombination av att kvinnorna inte blir erbjudna screening längre, så att tumören upptäcks i ett senare stadium, och att de inte får rätt behandling.

Olika i olika landsting

Socialstyrelsens rekommendation är att landstingen ska genomföra mammografiscreening på kvinnor från 40 år och upp till 74 år. Men bara ungefär hälften av landstingen gör det. Den andra hälften upphör med screening vid 70 år.

För de äldre kvinnorna finns inga vårdprogram - alltså riktlinjer om hur läkare skall behandla cancern på bästa sätt. Och det beror i sin tur på att det i stort sett inte gjorts några kliniska studier på patienter i den åldersgruppen.

Får mindre tuff behandling

Rädslan att äldre kvinnor inte skulle klara en ansträngande cancerbehandling kan vara en anledning till att man inte kliniskt testat strålning och cellgifter i högre grad på kvinnor över 70 år. Sonje Eakers studie visar också att dessa kvinnor får mindre aggressiv och därmed också mindre effektiv behandling mot sin bröstcancer.

Klarar cellgifter lika bra

Men en nyligen publicerad amerikansk studie visar att friska kvinnor över 70 klarar en cellgiftsbehandling lika bra som yngre kvinnor. Och nu tycker Sonja Eaker att det är viktigt att bröstcancerpatienter över 70 studeras bättre så att de får rätt behandling.

- Och även kvinnor över 70 år, upp till en viss ålder, bör ha rätt till mammografiscreening, menar hon.

Marie-Louise Kristola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".