Oljepessimist utreder naturgasfyndigheter

Att naturgas har politisk sprängkraft blev tydligt häromveckan. Då stoppade Ryssland leveranserna till Ukraina, efter ett bråk om priset på gasen. Men hur länge räcker naturgasen? Det ska forskare vid Uppsala universitet ta reda på i ett nytt forskningsprojekt.

Naturgas är en av de absolut viktigaste energikällorna vi har, och betydelsen väntas öka. När oljan så småningom sinar kan naturgas komma att ersätta en del av energibortfallet.

Gasen kan ta slut om 30 år
Men hur länge räcker naturgasen då? Kjell Aleklett, fysikprofessor vid Uppsala universitet, har tidigare gjort sig känd som oljepessimist. Han tror att oljan tar slut tidigare än vad andra bedömare tror. Nu ska han titta på naturgasen.

– Enligt grova uppskattningar i dag så kanske naturgastoppen kommer om 30 år, säger Kjell Aleklett.

Precis som när det gäller beräkningar av hur länge oljan ska räcka så handlar det här om att ta reda på när toppen av naturgasproduktionen nås.

Europas gasberoende ökar
Man räknar inte med att behoven kommer att minska, utan utvinningen av naturgas måste öka hela tiden, i takt med efterfrågan. Och när inte det går längre för att lagren börjar sina, då blir det kännbart för oss människor.

Kunskap om när det här ska inträffa är viktig för att kunna planera framtiden, enligt Kjell Aleklett.

– Om vi tittar på beroendet av naturgas i Europa så är det enormt, och det kommer att öka. Så för Europas energisäkerhet är det viktigt att vi gör den här undersökningen, säger Kjell Aleklett.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".