Människans hörsel kom från fiskens andning

I det stora pusslet som evolutionsforskare försöker lägga för att förstå världens och människans tillblivelse har det länge funnits en bit som inte riktigt passat. Det handlar om örats uppkomst. Nu har svenska forskare hittat en viktig pusselbit.

Alla ryggradsdjur har inneröron. Och i havet, där vi alla har vårt ursprung, räcker det så, eftersom vatten förstärker ljud så bra. Därför har fiskar bara inneröron.

Landliv kräver mellanöron
På land däremot behövs något som förstärker ljudvågorna. Därför har landlevande ryggradsdjur också utvecklat mellanöron. Men precis hur utvecklingen från fiskarnas primitiva öron till de landlevande ryggradsdjurens mer sofistikerade öron har gått till, har det bara funnits hypoteser om.

Här har fiskarten Panderichthys, som mest såg ut som en krokodil med fenor och förmodligen levde i vattenbrynet för omkring 370 miljoner år sedan en nyckelroll.

Fiskarnas andningshål blev öra
Pandherychtis andades, liksom sina fiskförfäder, både med gälar och lungor. På huvudet hade de stora andningshål, som fungerade ungefär som vår näsa. Men de riktiga näsborrarna låg under vattnet.

Allteftersom evolutionen framskred flyttades näsborrarna på de tidiga landdjuren upp till krokodilläge alltså ovanför vattenytan. Då behövs ju faktiskt inte andningshålen längre, och den praktiska lilla ventil som funnits där kunde istället växa fast och bli en trumhinna.

– Så när man stänger den där ventilen så har vi redan ett sorts stängt mellanöra med en luftbubbla inuti. Och det är inte svårt att se hur det skulle kunnat få en hörselfunktion, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet, som gjort studien tillsammans med sin kollega Martin Brazeau.

(Källa: Nature)

Marie-Louise Kristola
marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".