Kontrollen av svensk forskning kan skärpas

Regeringen förbereder nu ett förslag som ska göra det tydligare vem som är ansvarig för att fusk inom forskningen upptäcks, en fråga som har blivit mycket aktuell de senaste veckorna när bla Norge drabbats av en stor forskningsskandal.

Leif Pagrotsky som är ansvarig minister för forskningen i Sverige är oroad av den senaste tidens avslöjanden om fusk

– Det kan försvaga stödet för forskningen och öka misstänksamheten för vad forskare gör och för hur långt forskare är beredda att gå för sin karriär och sin stjärnstatus, säger Pagrotsky.

Han betonar att han har ett starkt förtroende för svensk forskning, men samtidigt bereder utbildningsdepartementet ett förslag som syftar till att skärpa kontrollen av forskningen i Sverige.

Pagrotsky vill inte förekomma förslaget, som ska ut på remiss inom kort, men betonar att det måste bli tydligt vem som är ansvarig för att stävja fusk. Ett ansvar som i dag vilar på universitetens rektorer.

– Jag tycker att vi behöver förtydliga vem som är ansvarig för vad och var ansvaret ligger, säger Leif Pagrotsky.

Norge har den senaste veckan skakats av en forskningsskandal, där en cancerforskare hittat på siffror. Och regeringen där jobbar nu för en lagstiftning mot forskningsfusk. Ett arbete som Leif Pagrotsky följer mycket noga.

– Vi kommer att följa noga hur man resonerar i Norge, det kan du skriva upp.

                                                              Jonas Edlund
                                                                 jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".