1 av 4
Det är inte bara kossor som läcker växthusgasen metan till atmosfären (Foto: PrB)
2 av 4
Termiter avger också mycket metan till atmosfären (Foto: PrB)
3 av 4
Tentamensskrivning - men det går att fuska här också (Foto: PrB)
4 av 4
Vad tittar bilförare på - egentligen (Foto: PrB)

Veckomagasin 2006-01-20

Ännu en känd forskare har lyckats få in falska artiklar i prestigefylla vetenskapliga tidskrifter. Vem har egentligen ansvaret att upptäcka bluffmakarna? Pumpar skogar ut metan? Nya rön får klimatforskarna att tappa hakan. Och var tittar du när du kör bil?

Mer fuskforsk
Det  har avslöjats forskare som har fuskat på sistone. Dels sydkoreanen Hwang Woo-suk, som klonat en hund men inte mycket mer, och så norrmannen som helt enkelt förfalskat data från cancerbehandling. Båda forskarnas fusk har publicerats i välkända tidskrifter som Science och Lancet.

I Sydkorea riskerar Hwang åtal och kanske fängelse, och i Norge talar man om att skärpa kontrollsystemen. I Sverige är det idag rektor på universitetet som avgör vad som ska hända med forskaren.

Det pågår dock diskusioner om att skärpa reglerna här i Sverige. Regeringen har under de senaste två åren arbetat med ett förslag, och forskningsminister Leif Pagrotsky berättar för Vetenskapsradion att mer information om förslaget kan komma redan nästa vecka.

Har skogen dålig andedräkt?
Klimatfrågan kom i början av veckan på tapeten, men på ett mycket överraskande sätt, sedan en artikel i tidskriften Nature rapporterat att man kunnat mäta ett utsläpp av växthusgasen metan från växande skog.  Smått sensationellt eftersom det inte brukar läcka metan från torra växande skogar? Metan kommer ju ur våtmarker och ur jorden där inget syre finns.

Vetenskapsradion frågade Torben Christensen, professor i geobiosfärsvetenskap vid Lunds universitet, vad han trodde om det här, och han håller med om att de här nya rönen minst sagt är egendomliga. Man har redan satt sig ner för att gå igenom precis vad de tyska forskarna har gjort, för att se om det finns felkällor som man inte märkt när man la upp experimentet. Kan metanet komma från plexiburkarna med växterna i? Kan det komma från nån kemisk process i bladet, nåt med pigmentet?  Kan man upprepa försöken och få samma resultat?

Om man kommer fram till att det är mycket metan som kommer ut, metan som är en mycket potentare växthusgas än koldioxid, så är det en negativ faktor att behöva räkna med i klimatmodellerna för framtiden, men dessutom en helt okänd biologisk grundprincip som håller på att avslöjas.

Lätt att tappa fokus i trafiken
När vi kör bil och samtidigt knappar på radion eller för ett engagerat samtal - då håller vi koll på mitten av vägen, men vi blir dåliga på att titta åt sidorna och hålla koll på trafiken runt omkring. Det är en av slutsatserna i den forskning som Trent Victor blir doktor i psykologi på idag fredag vid Uppsala universitet.

I studien hade försökspersoner två kameror på instrumentpanelen när de körde, i verkligheten eller i en simulator. Kamerorna registrerade ögonrörelser och huvudrörelser och framför allt var frågan hur man tittar när man pratar i telefon eller med en passagerare, eller när man knappar på en radio.

AnnLouise Martin & Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".