Risker med fosterdiagnostik utreds

De senaste åren har det hänt mycket när det gäller fosterdiagnostik. Flera nya metoder har kommit utöver fostervattenprover och det vanliga ultraljudet runt vecka 20. Därför pågår nu en granskning av hur träffsäkra metoderna är och vilka risker de har, en granskning som görs av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

En av de experter som deltar är förlossningsöverläkaren Sissel Saltvedt på Södersjukhuset i Stockholm:

– Ultraljudstekniken har utvecklats kraftigt. Det har uppkommit ett flertal nya metoder för upptäckten av kromosomavvikelser hos fostret. Inför ett övervägande att införa dem i Sverige så vill vi uppdatera kuskapsläget.

Flera hundra studier
Det handlar om att gå igenom flera hundra studier från de senaste åren, bland dom Sissel Saltvedts egen, några veckor gamla, doktorsavhandling. Där studeras så kallad nackuppklarning, en av de nyare tekniker som gruppen nu ska ta en mer omfattande titt på:

– De mest aktuella är dels nackuppklarning där man med ultraljud omkring graviditetsvecka tolv mäter en liten vätskespalt i fostrets nacke, och med hjälp av den kan beräkna risken för att fostret har ett kromosomfel, i första hand Downs syndrom. En annan aktuell metod är ett blodprov som tas på den gravida kvinnan som också kan signalera om fostret kan ha en ökad risk att ha ett kromosomfel.

Kan göras riskfritt
Båda de här teknikerna är så kallade screeningmetoder - de kan göras riskfritt på alla för att sen, om det behövs, följas av fostervattensprover som innebär viss risk för missfall.

I utvärderingen ingår också en enkät till landets 60 kvinnokliniker och mödravårdscentraler för att se vilka metoder som egentligen används runtom i landet och hur mycket det varierar.

Resultatet av utvärderingen väntas till sommaren och ska fungera som ett underlag för att bestämma vilka metoder som ska användas.

Björn Gunér

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".