Mjölk med fluor och snälla bakterier i hoppas forskarna ska göra barnens tänder friskare. Foto: PrB.

Fluor i mjölken på förskolan testas för att stärka barnens tänder

Allt fler barn får hål i tänderna. Nu provas i Västerbotten ett nytt sätt att bryta trenden: Trehundra förskolebarn ska serveras mjölk preparerad med fluor och nyttiga bakterier.

En studie som gjordes i Umeå häromåret visade att nästan hälften av fyraåringarna hade karies. Och även om både dåliga tandborstningsvanor och för mycket godis kan ligga bakom, prövar man nu ett annat sätt att förbättra barnens tandhälsa:

- Vi tillsätter probiotiska bakterier - i princip samma som finns i olika typer av hälsofil - och en liten mängd fluor i mjölken de får på förskolan, säger Christina Stecksén Blicks, docent i barntandvård vid Umeå Universitet.

Fem dagar i veckan

- Fluormängden motsvarar lite drygt vad som finns i en normal fluortablett. Det får de i varje dos mjölk, mellan en och en och en halv deciliter om dagen varje dag på dagis, alltså fem dagar i veckan, säger Christina Stecksén Blicks.

Trehundra barn i åldrarna ett till fem år ska få den specialpreparerade mjölken under två års tid. Forskarna hoppas att det här ska minska hålen i tänderna.

Stärker emaljen

Fluoret stärker emaljen och de probiotiska eller så kallade snälla bakterierna hoppas man ska göra det svårare för de kariesframkallande bakterierna att växa till.

Men är det inte risk att barnen får i sig för mycket fluor?

- Inte med de här doserna. Det ser vi inte som någon risk, säger Christina Stecksén Blicks.

Stina Näslund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".