Doktorn kan komma - från flygande doktorer till telepsykiatriker

I ett land som är lika stort som USA men med en befolkning som inte är större än New Yorks, hur ser man till att alla dessa utspridda människor får tillgång en bra sjukvård? Australien har brottats med de här problemen länge, och en lösning är telemedicin, alltså att ta tekniken till hjälp för att behandla människor som befinner sig någonstans lång, långt borta - i en helt annan del av landet än läkaren.

Ett av de första exemplen på telemedicin är de flygande doktorerna i Australien, som ända sen 20-talet hjälp människor i ”The Outback”, Australiens vildmark. Med hjälp av kortvågsradio och på senare tid satellittelefon har läkarna kunna ge de isolerade familjerna råd och hjälp.

Med datorernas intåg har telemedicinen revolutionerats. Nu kan läkare i storstäderna assistera opererande kollegor på landsbyggden via videokonferenser, och det finns till och med telepsykiatriker som har regelbundna möten med patienter många mil bort.

Vetenskapsradion besökte The Centre for Health Informatics utanför Sydney, ett institut som just specialiserar sig på e-hälsa och telemedicin.

Redaktör: Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista