SARS bekämpades framgångsrikt bland annat med andningsmasker som hindrade smittspridning. Foto: PrB.

Lyckad kamp mot SARS kan kopieras mot fågelinfluensan

Den fruktade lungsjukdomen SARS, som spreds över världen 2002, är utrotad bland människor. Smittskyddsexperter hoppas att den lyckade bekämpningen av SARS ska kunna hjälpa oss att även bekämpa fågelinfluensan.

Det mycket dödliga SARS-viruset upptäcktes i Kina i slutet av 2002 och spreds snart över hela världen. Till skillnad från dagens fågelinfluensa var SARS en sjukdom som spreds från människa till människa.

Men den smittade inte så lätt. Det krävdes mycket nära kontakt med en sjuk person för att smittan skulle kunna föras vidare till nästa individ. Därför smittades framförallt vårdpersonal.

Hygieniska regler

Men genom att införa noggranna hygieniska regler på sjukhusen, spåra alla personer som kunnat vara i kontakt med en SARS-smittad och sedan isolera dessa och dessutom varna resenärer för att åka till länder där SARS spreds, lyckades myndigheterna få bukt med sjukdomen.

- Vi vet ju inte om sjukdomen skulle ha utrotat sig själv eller om det var en sjukdom som inte hade potential att få ordentligt fäste hos människor. Men vi tror nog att det var alla de åtgärder som vidtogs i samband med utbrottet som gjorde att man fick slut på det, säger statsepidemiolog Annika Linde.

Fågelinfluensan

Hon tror att åtgärderna mot SARS är en modell som kan vara framgångsrik också om fågelinfluensan skulle börja smitta från människa till människa.

- Det sannolika är att det precis som för SARS börjar försiktigt. Alltså att det bara är sjukvårspersonal och personer som är riktigt nära som blir smittade, och att virus sedan är lågsmittsamt ett tag och sedan hittar nya mutationer och anpassar sig.

Samma åtgärder

- Jag tror att vår stora chans att hinna göra vaccin, om det här viruset skulle anpassa sig, det är just att man vidtar ungefär såna åtgärder som man gjorde vid SARS. Det vill säga att man gör smittspårning, isolering och så vidare för att fördröja utbottet. Om man kan fördröja det hinner man ju också få fram vacciner, säger Annika Linde.

Marie-Louise Kristola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".