Det är de häftiga inbromsningarna som bildar köer, nu kan instrumentbrädan komma att kompletteras med en farthållare Foto PrB

Jämn matning minskar köer

Trängsel och trafikstockningar på vägarna skulle bli ett mindre problem om en del av bilarna hade automatisk farthållare, som anpassar hastigheten till trafiken omkring.

Det handlar om en mer avancerad typ av farthållare som ständigt mäter avståndet till framförvarande bil och ser till att man ligger lika långt bakom den i tid räknat hela tiden.

Trafikforskare vid tyska  Dresdens tekniska universitet har i datorn simulerat trafik med snabba förare, långsamma förare och fordon med avancerade farthållare - och funnit att det räcker med att tio procent av bilarna har såna för att risken för trafikstockningar ska minska påtagligt. Och med större andel farthållarbilar flyter det ännu bättre.

Pontus Matstoms vid VTI kommenterar:
- De här resultaten går i den riktning man kan vänta sig. När en väg närmar sig sin maximala kapacitet, behövs det väldigt lite för att det ska bryta samman och gå väldigt långsamt. En för hastig inbromsning av någon kan räcka. Hur förarna beter sig har stor betydelse för hur många bilar/timme som ryms på vägen innan det där händer

Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".