Ett äpple om dagen...nej minst fem ska det vara

Ät mer än fem portioner frukt och grönt per dag så kan du kraftigt minska risken för att drabbas av slaganfall.
Det visar brittiska forskare som sammanställt 8 stora studier med totalt 250 000 medverkande, och som publiceras i det senaste numret av medicintidskriften Lancet.

Risken att drabbas av stroke minskade med hela 26 % hos de som åt mer än fem portioner grönt - jämfört med de som åt mindre än tre portioner per dag. En portion motsvarar til exempel en frukt eller två morötter.

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i västvärlden och tidigare forskning har visat att det är kaliumet i grönsakerna och frukten som sänker blodtrycket och minskar risken för stroke. Men hittills har man inte kunnat slå fast att effekten blir så stor om man äter mer grönt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".