Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-01-27

Publicerat fredag 27 januari 2006 kl 14.47
1 av 3
Etnologer studerar Stockholmsförsöket
2 av 3
Det fruktade fågelinfluensaviruset
3 av 3
År 2003 var oron för sars stor i Kina

Forskare och myndigheter överdriver hotet från fågelinfluensan för att få mer anslag. Det hävdar en delstatsveterinär i Florida, som nu satt igång debatt i USA. Minns ni sars, den smittan vi alla var oroliga för för några år sen. Vad hände med den egentligen? Och så ska stockholmarnas hantering av den nya trängselskatten studeras av etnologer.

Fågelinfluensalarm för att dra in pengar?
Fågelinfluensan och risken för en så kallad pandemi har blivit rena kassakon för smittskyddsmyndigheter, världhälsoorganisationen WHO och för enskilda forskare, säger Gary Butcher, delstatsveterinär och expert på hönsfåglar i Florida i USA - en åsikt som väckt en hel del uppståndelse. De här personerna och organisationerna vet att de får mer forskningspengar om de går ut och larmar om fågelinfluensan och det leder till att farorna med smittan överdrivs väldigt mycket, säger Butcher.

...men det tror inte svensk forskare
Anna Thorson är forskare i internationell hälsa och fick själv nyligen väldigt mycket uppmärksamhet för en studie om fågelinflunesa i Vietnam. Hon håller inte med om att man kan utesluta risken för en pandemi, och inte heller om att forskarna har överdrivit riskerna. Forskare har en skyldighet att rapportera om sina resultat och det är inte de som styr vart pengar satsas. Däremot håller hon med om att resurserna kan bli snedfördelade om man jämför hur många som drabbas av olika sjukdomar i världen.

Sars är nu utrotad
Den fruktade lungsjukdomen sars som närmast spred panik i världen, när den florerade under 2002 och 2003, är nu utrotad. Det slår smittskyddsexperter fast. Det mycket dödliga sars-viruset upptäcktes i Kina i slutet av 2002 och spreds snart över hela världen. Omkring  8000 personer smittades - framförallt i Kina, Sydostasien och Kanada. 800 av dem dog. Men nu är faran över och den lyckade bekämpningen av sars väcker förstås förhoppningar om att även dagens fågelinfluensa skulle kunna stoppas på samma sätt, säger statsepidemiolog Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet i Solna.

Till skillnad från dagens fågelinfluensa så var SARS en sjukdom som spreds från människa till människa, men den smittade inte så lätt. Det krävdes mycket nära kontakt med en sjuk person för att smittan skulle kunna föras vidare till nästa individ, därför smittades framförallt vårdpersonal. Men genom att införa noggranna hygieniska regler på sjukhusen, spåra alla personer som kunnat vara i kontakt med en sars-smittad och sedan isolera dessa och dessutom varna resenärer för att åka till länder där sars spreds, så lyckades myndigheterna få bukt med sjukdomen.

Forskningsfusk på KI utrett
En forskare vi Karolinska Institutet inom området alternativmedicin har fuskat i sin forskning. Plagiat, patentfusk och obefintlig dokumentation är några av punkterna i en rapport från Vetenskapsrådet. Harriet Wallberg Henriksson, rektor på KI, kommenterar fallet, som KI själv drog igång granskningen av för några år sedan. Kanske kan ökad stress och konkurrens bland forskarna göra att vi nu ser fler affärer, säger hon.

Etnologer studerar trängselskatten
Nu har snart en månad gått sen det omdebatterade Stockholmsförsöket drog igång på allvar, ett försök som ska pågå fram till och med den 31 juli, och därefter ska stockholmarna rösta om det ska få fortsätta eller inte. Men vad som än händer så är det här försöket en historiskt rätt intressant händelse. Det tycker i alla fall Stockholms stadsmuseum som tillsammans med etnologen Greger Henriksson tänker dokumentera så mycket som möjligt av Stockholmsförsöket de närmaste månaderna.

Det som Greger Henriksson och hans kollegor tänker göra är att samla in material om Stockholmsförsöket från tidningar, myndigheter och andra organistationer.  En fotograf är också knuten till projektet, och han redan varit ute och dokumenterat de första veckorna av försöket. Greger Henriksson själv djupintervjuar utvalda personer och familjer om hur trängselskatterna påverkar deras resvanor.

En anledning till den här satsningen är att man märkt andra stora trafikhändelser i Sveriges historia har varit ganska dåligt dokumenterade, som omläggningen till högertrafik 1967.

Lena Nordlund & Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".