Hondas ridingtrainer

Kör MC säkert på låtsas

Motorcyklister lever farligt i trafiken, samtidigt som motorcyklarna bara blir fler och fler. Men snart kan mc-förare träna farliga situationer framför datorn, till exempel på körskolan, med en enkel simulator där man sitter som på en motorcykel. Vetenskapsradion har testat.

Rustan Jarnesand visar Hondas Riding trainer. Man sitter som på en motorcykel, med fotpinnar, växel och bromspedal och ett motorcykelstyre med alla reglage. Framför sig har man en vanlig datorskärm och en pc sköter simulationsprogrammet. Det kostar runt 30000 kr, och det är tänkt att en sån här enkel och relativt billig körsimulator ska kunna finnas på till exempel körskolor och mc-handlare, så att mc-förare blir säkrare trafikanter genom att utsättas för olika farliga situationer. Men någon egentlig simulator är det inte, eftersom det inte känns som man svänger och bromsar och accelererar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".