Rökning och graviditet är farligt på många sätt.

Rökning ökar risken för för tidig födelse

Att rökning under graviditeten inte är bra för fostret är väl känt. En av riskerna - att barnet föds för tidigt - har studerats närmare i en av handling av Nina Kyrklund-Blomberg vid Karolinska institutet. Risken för att barnet föds för tidigt ökar ju mer mamman röker, visar hon.

För tidig födelse är den vanligaste orsaken till att ett spädbarn dör. Och risken för en för tidig födelse ökar i storleksordningen 50-60 procent om mamman röker - mer ju mer hon röker.

Oftast har för tidig fördelse andra orsaker, men det är värt att fokusera på rökningen eftersom det är något man kan göra något åt, tycker Nina man ra nåt åt, därför värt att fokusera på den tycker Nina Kyrklund-Blomberg.

Risken för moderkaksavlossning, helt eller delvis, ökar också om vid rökning Det är en komplikation som drabbar 0,5 procent av graviditeterna. Moderkaksavlossning ar dubbelt så vanlig om mamman röker, och då dessutom farligare för barnet än vid moderkaksavlossning då mamman inte röker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".