Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bilavgaserna är renare nu än förut tack vare katalysatorerna. Men katalysatorerna själva avger metaller till omgivningen, visar ny forskning. Foto: PrB.

Katalysatorer avger metaller

Katalysatorerna i våra bilar släpper ifrån sig hälsoskadliga metaller. Det visar en studie som Chalmersforskaren Sebastien Rauch har gjort. Och problemet kommer att öka, eftersom antalet katalysatorförsedda bilar ökar världen över.

Allt fler bilar med katalysatorer i ekonomiskt växande utvecklingsländer med stor befolkning, som Kina och Indien, gör att problemet med spridning av metaller från katalysatorerna kommer att öka, säger forskaren Sebastien Rauch.

Han har studerat halterna av metallen platina och de andra metaller som finns i bilarnas katalysatorer. Det är de metallerna som renar avgaser genom att göra förbränningen av bränslet mer effektiv.

Små mängder lossnar

Metallerna ska sitta fast i katalysatorn, men små mängder lossnar hela tiden på grund av slitaget när avgaserna passerar förbi.

Halterna av de här metallerna är upp till 100 gånger högre i städerna jämfört med naturliga nivåer. Det visar provtagningar som gjorts på dammpartiklar som virvlar runt på stadsgatorna. Studien har nu utförts i Boston, och tidigare i Göteborg.

Oklara hälsoeffekter

- Vi vet inte så mycket om hälsoeffekterna än. Metallerna är giftiga vid höga koncentrationer, men de aktuella halterna är fortfarande låga, säger Sebastien Rauch.

Eftersom antalet bilar med katalysator beräknas öka från 50 miljoner nu till 140 miljoner om femtio år kan dock metallutsläppen bli ett framtida problem. För katalysatorerna behöver vi.

- Katalysatorerna är nödvändiga. Vi har inget alternativ för tillfället. Det bästa vore att minska utsläppen av metaller från katalysatorerna, säger Sebastien Rauch.

Jonas G Edlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".