Stardust fick hem gott om rymdstoft

För ett par veckor sedan släppte rymdfarkosten Stardust ner en kapsel med dyrbar last från yttre rymden till jorden. Stardust hade samlat in stoft och partiklar från en komet och från rymden mellan stjärnorna. Nu visar det sig att innehållet i kapseln överträffar forskarnas förväntningar.

Man kan nästan se framför sig hur forskarna på Johnson Rymd centret i Houston hoppade jämfota av lycka när de fick hem Stardusts last av rymdstoft. Det här är så nära en rymdforskare kan komma att få studera vårt solsystems uppkomst.

En komet som ligger så långt ut i solsystemet som Wild2 är så nerkyld att den inte genomgått någon förändring sedan solen och planeterna bildades för 4,5 miljarder år sedan. Kometer som hamnat närmare solen har däremot värmts upp och förändrats. Men det är de frysta och orörda partiklarna forskarna vill åt.

Intakta

Då gäller det att få ner dem till jorden intakta - utan att de värms upp och förändrar sin kemiska sammansättning eller helt enkelt går upp i rök. Rymddammet man vill åt är ofta mindre än de minsta sandkorn och färdas med hastigheter sex gånger snabbare än en gevärskula.

Det är det här känsliga momentet som Stardust har lyckats med - över förväntan. Det har skett med hjälp av ett material som heter aerogel. Det är ett extremt lätt, poröst och värmeisolerande material - som närmast ser ut som en mystisk blå rök men känns ungefär som frigolit när man tar på det.

Tennisracketar

Aerogelen har placerats i något som liknar stora tennisracketar som Stardust fällt ut under färden och där partiklarna fastnat. Nu återstår för forskarna att gräva fram varje korn ett efter ett ur aerogelen, där de lämnat små morotsliknande inbromsningsspår efter sig.

Fler spår än väntat

Och det som gör forskarna på Nasa så glada idag är att det finns tusentals morotsspår, många, många fler än förväntat.

Rymdkornen kommer nu att sändas vidare till utvalda forskare världen över, som får undersöka dem vidare.

Marie-Louise Kristola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".