Hugo Theorells nobelpris

1955 års Nobelpris i medicin tilldelades svensken Hugo Theorell. Nu, efter 50 år, frisläpps tidigare hemligstämplat material som belyser valet av Theorell.

Bl a visar det sig att samma år, 1955, föreslogs Theorell även till ett Nobelpris i kemi! Varför fick han inte båda prisen? Och hur kommer det sig att Theorell, som redan 1936 nominerades till Nobelpris, fick vänta 19 år innan han Nobelprisbelönades? Hur värderades hans forskningsinsatser i de utredningar som gjordes?

Och är det rikigt att Theorell under sin 19-åriga väntan på ett Nobelpris, utvecklade så starka stressymptom i samband med den årliga Nobelprisutdelningen, att han då blev sängliggande? Och hur ska man värdera att Theorell, under sin 19åriga väntan, bröt mot Nobelreglerna, själv läste igenom handlingarna för att ta reda på både vilka som nominerat honom och vilka som utrett om han kunde anses vara en värdig Nobelpristagare? Och hur reagerade Theorell på det han då läste? Vad gjorde honom så upprörd? Och sist men inte minst - varför fick han ett Nobelpris i medicin?

Redaktör Staffan Forssell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".