Frisk mus på rymmen Foto: PrB

Vaccin mot influensa - som kanske bara skyddar möss?

I tidskriften the Lancet publiceras i dag en artikel som beskriver hur man vaccinerat möss med en genvaccin som tycks skydda mot ett flertal olika influensatyper, bla fågelinfluensan som nu smittar mellan fåglar och människor. Möss har visat sig få ett bra skydd av vaccinet.

Vaccinet är uppbyggt som ett skal av ett förkylningsvirus som fyllts med det aktiva delar som hindrar smittan att fästa - ett ganska vanligt sätt att tillverka moderna vaccciner, s.k. genvacciner.
Men just det faktum att vaccinet är baserat på ett mänskligt förkylningsvirus-skal gör att framgångarna kanske är begränsad just till möss, säger statsepidemiolog Annika Linde.

-Vi har alla en viss immunitet mot  vanliga förkylningsvirus, men det har inte mössen, så de reagerar kraftigare i sitt immunförsvar än människor.
Själva principen att tillverka vaccin med hjälp av virusskal som packas och sen skickas in i kroppen är välkänd - ett nytt HIV-vaccin kan komma att hitta sin väg på det sättet. Men än så länge kan vi skydda möss mot mänskliga sjukdomar mycket bättre än vi kan skydda människor, säger Annika Linde.

(AnnLouise Martin)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".