Ont fördrivs med ont

Det giftiga och cancerframkallandet ämnet arsenik kan i låga doser används faktiskt också som behandlingsmetod mot en viss sorts leukemi - med goda resultat.

Behandlingsformen upptäcktes för ett tiotal år sedan av en kinesisk forskargrupp ledd av professor Zhu Chen, som nu är i Sverige.

Det är den ganska ovanliga sjukdomen akut promyelotisk leukemi, som dr Zhu Chen upptäckt att man kan behandla med ett arsenikpreparat som injiceras i mkt låga doser.

Arseniken tvingar då cancercellerna att mogna och att ta död på sig själva, utan några allvarligare bieffekter.
Den här formen av aggressiv blodcancer med bla svåra blödningar har hittills varit mycket svårbehandlad.
I Sverige drabbas några tiotal personer per år och även här behandlas patienter med arsenik-trioxid som en sista utväg, om de inte svarat på annan behandling.

Men det som diskuteras nu är om arsenik-trioxiden skall sättas in tidigare i behandlingen, då den kanske kan vara ännu mer effektiv. I Kina används arsenik i kombination med de mer västerländska behandlingsmetoderna a-vitamin och cytostatika redan i början av behandlingen. En lyckad kombination av traditionell kinesisk kunskap och västerländsk medicin, enligt Dr Zhu Chen.

(Marie-Louise Kristola)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".