Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hiv-smitta minskar bland unga kvinnor i Afrika

Publicerat fredag 3 februari 2006 kl 10.04

Förekomsten av hiv har minskat med nästan 50 procent bland yngre kvinnor i Zimbabwe. Det visar en ny studie från landet, ett av dem som drabbats hårdast av epidemin.

I fem år har forskare vid Imperial College i London följt nästan 10 000 zimbabwier, människor i en region i landets östra del där för åtta år sedan mer än var femte invånare var hiv-smittad.

I två perioder, en i slutet av 1990-talet och en som avslutades 2003 har man bland annat kartlagt sexvanor och hur många som burit på hiv-smittan.

Kraftig minskning av hiv-smitta
Och resultaten, som nu publiceras i den amerikanska vetenskapstidskriften Science, visar på en delvis ganska remarkabel förändring.

Det totala antalet smittade bland de 10 000 undersökta hade visserligen minskat ganska lite, bara med några få procent. Men i vissa åldersgrupper var förändringen betydligt större.

Märks mest bland unga
Främst bland unga, och allra störst bland kvinnor i åldrarna 15-23 år, där antalet smittade minskat med nästan hälften mellan åren 1998 och 2003.

I samma grupper kunde forskarna också se tydliga skillnader i sexuellt beteenden med senare debut och färre tillfälliga sexpartners.

Information biter
Och Lars Moberg överläkare i Infektionssjudomar på tycker att studien från Zimbabwe är ett exempel på att det är värt att satsa på de hiv-informationskampanjer som redan pågår i flera länder världen över.

– Det är ju bara det man satsat på hittills, nu satsar man också på behandling. Men behandling är ingen lösning i stora delar av världen. Man måste dock satsa på informationsåtgärder, men då måste man få prata begripligt om sex, och det är inte tillåtet på alla håll i världen, säger Lars Moberg överläkare i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".