1 av 4
Inget är viktigare än ett fungerande jordbruk i Afrika, säger FNs rådgivare. (Foto:PrB)
2 av 4
Interiör från kinesiskt apotek med traditionella mediciner (Foto: PrB)
3 av 4
Livsfarlig trafik i Keralaprovinsen (Foto: Lena Nordlund)
4 av 4
(Foto PrB)

Veckomagasin 2006-02-03

Mat först, säger Kofi Annans rådgivare om situationen i Afrika. Om vansinnestrafik i Indien och om arsenik som medicin mot leukemi - inte bara i Kina, även i Sverige.

Ont ska med ont fördrivas

Att använda cancerframkallande arsenik för att bota blodcancer, akut myelotisk leukemi, låter som ett bakvänt råd, men det är vad kinesisk traditionell medicin hävdar - svåra sjukdomar ska fördrivas med kraftiga medel.

Det var i början av 1970-talet, mitt under kulturrevolutionen som en grupp kinesiska läkare gav sig ut på landsbygden för att leta efter botemedel mot cancer i den traditionella medicinen.
På den här tiden var modern cellgiftsbehandling långt ifrån utvecklad i Kina, men hos en familj som utövade traditionell läkekonst, fick läkarna tag på en traditionell kinesisk kur som tycktes ha effekt på leukemipatienter.

Blandningen visade sig innehålla bland annat arsenik-trioxid. Tjugo år senare tog sig Dr Zhu Chen an uppgiften att undersöka om, och hur substansen fungerade.

Nu, sedan några år tillbaka sprids denna kinesiska upptäckt med urgamla anor över världen. Enligt Dr Zhu Chen pågår tex ett tiotal studier med arsenikpreparat mot bla lever-, prostata- och bröstcancer i USA.

I Sverige drabbas omkring 40 personer per år av sjukdomen, som förkortas APL. Här behandlas patienterna främst med A-vitaminpreparat och cellgifter. Men i de fall då en patient återfaller i sjukdomen, eller blir resistenta mot tex cytostatika, så kan läkarna ta till arsenik-trioxid, som ett sista alternativ.

Arsenik, som ju tillhör våra giftigaste grundämnen är i själva verket i sådana här låga doser en ”ganska snäll behandlingsmetod”, enligt Christer Paul professor i hematologi på Huddinge sjukhus.

Det här är bara ett exempel där traditionell kinesisk tradition kombinerats med västerländsk medicin på ett lyckat sätt. Dr Zhu Chens kollegor har redan tidigare varit med och tagit fram en av de mest använda malariamedicinerna idag, baserat på gammal kinesisk kunskap om örter.
Den är baserad på malört och ingår i Artemeter-lumefantrin.

Med en hand på tutan

Indien är ett land, som ligger oproportionerligt högt i olycksstatistiken, bland de högsta i världen om man räknar dödsfall i förhållande till antalet fordon. Och värst är delstaten Kerala i sydvästra Indien.Den som tutar högst, vinner. Så förefaller det ligga till när bussar, bilar, motorcyklar och mopeder möts front mot front i den täta trafiken.

Det är inte bara i Kerala i Indien som trafiken är en ren livsfara, 85 procent av de trafikdöda i världen dödas i låg- och medelinkomstländer.

I reportaget besöker Lena Nordlund akutsjukhus och trafikplanerare, talar med läkare med 24-timmarsjour och trafiksäkerhetsforskare som drömmer om Sverige och hjälmtvång och fungerande säkerhetsbälten.

Ny grön revolution

Kofi Annans specielle rådgivare vad beträffar jordbruksutveckling och sjukdomsbekämpning i utvecklingsländer, Jeff Sachs, vill ha en ny grön revolution till Afrika - en snabb och påtagligt ökning av matproduktionen, uttryckt som avkastning per hektar. Det innebär också ofta en övergång från ett jordbruk som förlitar sig på bidrag till en affärsdrivande verksamhet

Hans uppmaning till världen är att rikta biståndet mot ett fungerande jordbruk på kontinenten.

- Jeff Sachs är en mycket god idéförsäljare, säger Daniel Asplund på SIDA. Men man får ta hans generaliseringar med en nypa salt .

Krönika

Jan-Olov Johansson funderar över vad ”Made in Japan” och ”Made in China” betydde förr och vad det kommer att står för i framtiden.

Programledare: Lena Nordlund och AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".