Svenska tvillingregistret har gett ny kunskap om Alzheimers sjukdom.

Alzheimers sjukdom mer ärftlig än man trott

Ärftligheten vid Alzheimers sjukdom spelar större roll än man trott tidigare - demenssjukdomen beror till 80 procent på ärftliga faktorer, och man bör inte längre tala om två varianter av sjukdomen, en ärftlig och en som orsakas av miljö, enligt en stor svensk-amerikansk studie som har haft det svenska tvillingregistret till grund.

Vad man sett är att man inte ska räkna med att alzheimersyndomet bestäms av en eller ett par viktiga gener, när sjukdomen ”går i familjen”, i stället finns det säkert massor av gener som i olika utsträckning bidrar till sjukdomen som i så många andra av våra folksjukdomar, som reumatism t ex. Man kan inte längre tala om ärftlig och ickeärftlig, sporadisk, Alzheimer:

- Studien kullkastar idén om en uppdelning i en familjär variant, och en sporadisk variant, säger professor Nancy Pedersen, chef för svenska tvillingregistret. Här visar vi att de genetiska påverkan är stark även vid det som kallats sporadisk Alzheimer.

1600 Alzheimersjuka tvillingsyskon identifierades, efter att man intervjuat 45 000 individer. Telefonintervjuerna tog fyra år att genomföra och sedan började minnestester av 15 000 individer, i denna stora studie, berättar Nancy Pedersen vid Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".