Ny tidig Alzheimerdiagnos möjlig

I ryggmärgsvätskan finns tre ämnen som som med 95% säkerhet ger en tidig Alzheimer-diagnos. Det visar en studie av forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Malmö allmänna sjukhus som publicerade i tidskriften Lancets nätupplaga.

Med diagnosen kan man skilja upp olika typer av dåligt minne, och särskilja en sjukdom från en annan.

- Dåligt minne kan vara tecken på olika tillstånd, säger professor Kaj Blennow vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det kan vara Alzheimers sjukdom, det kan vara dåligt minne i samband med ålderdom, som alltså inte är någon sjukdom, det kan vara stressrealaterade sjukdomar och vissa andra demenssjukdomar, som vaskulär demens.

Kaj Blennow anser att det ännu är för tidigt att allmänt börja testa folk eftersom det inte finns någon egentlig bot mot Alzheimers. Men diagnosen kan komma till stor nytta när man försöker få fram botemedel, något som det arbetas hårt på. Det som idag är mest intressant är om det skulle gå att vaccinera bort sjukdomen. Där har läkemedelsprövningarna redan kommit ganska långt, något som ger ytterligare skäl till en tidig diagnos - det är viktigt att man vet att det är rätt sjukdom man försöker behandla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".