Ismannen Ötsi slutar inte fascinera. Nu granskar forskaren Franco Rollo, vid Camerino-universitetet i Italien, hans ev sterilitet.

Var ismannen Ötsi steril?

Ismannen Ötsi, den 5300-åriga man som hittades i en glaciär i Alperna för femton år sedan, är mer grundligt undersökt än de flesta nu levande människor. Man har granskat kraniet, skelett, könsorgan, allt, för att kunna skapa en bild av hur han hamnade där i isen....Nu spekulerar forskare om han kan ha varit steril, efter att ha studerat DNA utvunnet ur Ötsis inälvor. Då har de nämligen funnit en defekt som har med minskad spermierörlighet att göra.

Man tror från tidigare undersökningar att Ötsi dog en våldsam död, eftersom han hade en pilspets i skallen och huggskador i handen, och nu funderar forskarna om hans död och infertilitet kan ha något med varandra att göra. Kunde brist på familjetillhörighet gjort honom mer socialt utsatt? Det får vi inte svar på nu men spekulationerna lär fortsätta....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".