Försök med fettsnål kost visar ingen minskad sjukdomsrisk

Att gå över till fettsnål kost minskar inte risken för vare sig bröstcancer, hjärtkärlsjukdomar eller tarmcancer, enligt några artiklar i amerikanska läkarsällskapets tidskrift.

Alla går tillbaka på data om nästan 50 000 kvinnor som passerat menopausen där en grupp som ätit som vanligt och en som gått över till fettsnålare kost jämförs. Och koständringen tycks alltså inte ha lönat sig.

Men forskarna påpekar att det där med kost är en livslång historia - här följdes kvinnorna ganska sent i livet under bara åtta år.

Dessutom behandlade studien bara totalt fettintag. Senare tids kunskap pekar på att det viktigaste är vilken typ av fett man äter. Fleromättat är bra, mättat är dåligt.

Så trots att huvudbudskapet är att fettsnål kost inte minskar risken för de undersökta sjukdomarna är det inte läge att byta ut broccolin mot pizza precis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".