Klamydiatester via nätet ska fånga upp fler killar

En ny metod att få unga killar att testa sig för klamydia testas nu i Umeå. Via en webbsajt kan man beställa provtagningsmateriel, skicka in sitt prov och få provsvar - utan att besöka någon klinik.

Klamydia är den vanligaste anmälningspliktiga könssjukdomen i Sverige, man kan ha den utan att märka det och sjukdomen kan göra en steril.

Särskilt för att få unga killar att testa sig startades hemsidan klamydia.se av AT-läkaren och medicinforskaren Daniel Novak i Umeå.

Naturliga ingångar till vården

- Tjejer har fler naturliga ingångar till sjukvården än killar - de får kanske p-piller utskrivna och går på gynekologiska hälsokontroller, säger han. Killar har inte samma självklara ingångar. 

Därför försöker han alltså nå dem genom hemsidan istället.

I genomsnitt tas 75 procent av alla klamydiatest av tjejer, men när test och provsvar gick att få hemma vid datorn helt utan att besöka en mottagning, så var det lika många killar som tjejer som testade sig.

2500 testade

Sedan klamydiasidan på nätet startade för ett och ett halvt år sedan har 2500 unga i Västerbotten testat sig för klamydia via nätet, och sex procent av dem visade sig vara smittade. Det visar att man lyckts nå rätt målgrupp med sajten.

Men allra viktigtast för att hindra smittspridningen är ändå att unga använder kondom, säger Daniel Novak.

Ulrika Hjalmarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".