Artbildning kräver inga berg och dalar

Nya forskningsrön ruckar på evolutionsteorin att det krävs stora geografiska avdelare för att en art ska delas upp i två nya. En studie i tidskriften Nature visar att det här även kan ske när individer ur en art lever sida vid sida.

I sjön Apoyo i Nicaragua simmar två snarlika fiskarter. Den ena arten trivs vid ytan och den andra vid botten. Men för tio tusen år sedan tillhörde fiskarna samma art. Det märkliga är att de sedan dess har delat upp sig i två arter – trots att de simmat sida vid sida.


Stöd för ny teori
Hittills har det varit en omtvistad fråga huruvida nya arter kan uppstå på en begränsad yta som en ö eller en sjö. Den accepterade bilden av evolutionen har varit att det måste finnas något i miljön som isolerar individer ur en växt eller djurart från varandra för att de ska delas upp och en eller två nya arter uppstå.
I dagens Nature presenteras nu två studier som stödjer teorin om att nya arter kan uppstå även utan geografisk isolering.
- Jag tror att med de här observationerna måste man nog acceptera att det nog inte finns någon alternativ tolkning för just de här två arterna än att de har uppkommit i det vi kallar för sympatri.

Inga bergfasta förklaringsmodeller
Sympatrisk artbildning är den akademiska termen för att nya arter utvecklas sida vid sida. Hur det egentligen går till kan forskarna inte riktigt redogöra för i dagsläget. Men gissningsvis handlar det om att grupper inom arterna man studerat av någon anledning börjat bete sig olika, säger evolutionsbiologen Hans Ellegren:
- När det gäller till exempel de här cikliderna i kratersjön här så verkar det som att den ena gruppen individer har rört sig och sökt föda i de övre vattenlagren medan den andra gruppen av individer sökt föda då längre ner i vattnet. Och på så sätt har de delat upp sig i två olika nischer och därur har två olika arter bildats, säger Hans Ellegren.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".