Ortopedingenjör Christer Käll – specialist på mänskliga reservdelar

Om livet efter en amputation

Vetandets Värld idag handlar om mänskliga reservdelar. Varje år nyamputeras mellan 600 och 700 personer i Sverige. Vi ska till ortopedtekniska verkstaden på Kärnsjukhuset i Skövde för att få veta mer om hur livet går vidare efter en amputation…

- Jag fick lära mig från noll att börja gå igen. Man sa till mig att jag aldrig skulle kunna cykla mer. Men det har jag lärt mig, och jag har fortsatt att spela golf också . Men man får ha mer tålamod och planera livet bättre. Och smärtan är en ständig kamrat man har med sig.

Det säger 42-årige Fredrik Pettersson från Falköping, en av omkring 9 000 amputerade svenskar. För elva år sen fick Fredrik en protes från låret och neråt, efter att han fått cancer i benet.

- Rätt inställning är väldigt viktig för att livet med protes ska fungera bra, säger ortopedingenjörerna Lennart Helgesson och Christer Käll på Skaraborgs Ortopedservice. De har fullt upp med att leverera proteser till patienter som amputeras på Kärnsjukhuset i Skövde – både dataknäleder som klarar blixthalka och mindre avancerade proteser, i möjligaste mån anpassade efter patienternas önskemål och behov.

De har också blivit en länk mellan Islands biståndspolitik och minskadade irakier som behöver underbensproteser.

Redaktör är Ylva Warnborg.

Programmet är en repris från februari 2006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".