Hur skapas hitlåtar?

Ja, det har den kommersiella musikmarknaden fortfarande svårt att förutspå. Nu visar ny forskning att vi sneglar på andra innan vi gör vårt musikval

Varför ligger James Blunt etta på singellistan just nu med Goodbye my lover?Är Blunt kanske en sångfågel som skriver genuint bra låtar med en svårslagen kvalité?Nej, receptet bakom hitlåten är mer komplext än så och den viktigaste ingrediensen verkar vara dom signaler som musiklyssnarna sänder till varandra.Det visar sociologer vid Columbia University i dagens nummer av tidskriften Science.

För att försöka förstå hur människor värderar och väljer musik la forskarna upp en internetsida där 14 000 studiedeltagare kunde lyssna på och ladda ner totalt okända låtar av totalt okända artister. När deltagarna bara hade tillgång till låt- och artistnamn kunde man inte se något popularitetsmönster bland låtarna.Men så fort hälften av deltagarna - som delades upp i åtta undergrupper - fick se hur ofta de olika låtar blivit nedladdade - hände något.

Musik som lite oftare laddats ner steg snabbt i popularitet. Och topplistor utkristalliserades.Däremot formades listorna olika i de olika test-grupperna, vilket enligt forskarna visar hur svårt det är att förutspå vad som ska bli en hit.

Helena Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".