Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-02-10

Publicerat måndag 27 februari 2006 kl 09.40
1 av 4
Författaren Mark Lynas. Foto: Karen Robertson
2 av 4
Så har man sett mörk materia - som klet som binder universum samman Foto:PrB
3 av 4
Mättat fett - ger blodkärl styva som stearin Foto:PrB
4 av 4
Omättat fett i fisk ger smidiga kärl Foto:PrB

Mörk materia - nu tar fysikerna tempen på universums okända beståndsdel. Och varför är mättat fett farligare än omättat? Det kan vara salthalten som håller Golfströmmen på rätt kurs.

Universums lim ifrågasatt

Mörk materia utgör kanske hela 95 procent av världsalltet. Det vi kan se i kosmos - planeterna och stjärnorna - är då inte mer än 5 % av det som finns. Om detta är forskarna överens.
Men nu har ett team under ledning av professor Gerry Gilmore, vid Astronomiska institutet i Cambridge i en ännu opublicerad rapport sett att den mörka materien rör sig mycket snabbare än man tidigare trott.
Det har man kunnat konstatera genom att studera 12 av universums minsta galaxer, med hjälp av världens största teleskop.

Men andra fysiker håller inte med om att den mörka materian skulle vara varm och snabb, istället för det kalla klister man vant sig vid att tänka sig. 

Det ställer  allt på ända enligt Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet.

Lars Bergström lutar fortfarande åt att den mörka materian är kall och långsam.
Kanske har någonting hänt i de små dvärggalaxerna som de brittiska forskarna studerat som gjort att materian verkar varm.
Det skulle tex kunna vara en supernovaexplosion, tror Bergström, som är övertygad om att studien - när den väl publiceras kommer att orsaka mycket huvudbry. Kan britterna helt enkelt ha räknat fel?

Fint och fult fett 

Den senaste veckan har det varit mycket diskussioner om fett i media. En stor studie på medelålders kvinnor visade att minskad fettkonsumtion hos dem inte minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Nej, det handlar nämligen mer om vilken sorts fett man äter. Med Bengt Vessby, professor i klinisk näringslära vid Uppsala universitet diskuterar vi varför transfett, härdade fetter och mättade fetter är farligare än omättade.

Och om man inte vill behöva känna till vilken sorts kemiska bindningar det finns i fettmolekylerna, kan man nöja sig med tumregeln att mjukt fett är bra, hårt fett dåligt.

 

 

Golfströmmen håller sig på mattan

Vi här i norr är beroende av att golfströmmen för upp varmt vatten hit för att det inte ska bli för kallt. Så det har känts lite nervöst när det kommit forskningsrapporter som talar om att golfströmmen kan vara på väg att flytta sig eller till och med upphöra helt.
Då skulle det till och med  kunna bli ett nästan arktiskt klimat här i Norden.

Är det det varmare klimatet som åstadkommer en förändring av golfströmmens motor så att den inte längre driver upp varmvatten från söder?
Forskarna är långt ifrån eniga. Anders Stigebrandt är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet . Har är mycket skeptisk och tycker det har gjorts alldeles för vidlyftiga tolkningar av forskningsresultat.

Kärlek - ja det beror på vad du menar...

Är det skillnad på hur naturvetare och humanister ser på kärlek? Det är en av de frågor som dyker upp när hjärnforskare och litteraturvetare tillsammans börjar intressera sig för hur kärleken skildrats av av ingen mindre än Shakespeare.
Neurologprofessor Per Olov Lundberg och litteraturvetaren Markus Nordlund, bägge vid Göteborgs universitet, har bägge en känsla av att de olika diciplinerna kan befrukta varandra. Det finns likheter, och olikheter i synen på kärlek.
Inte oväntat koncentrerar sig naturvetaren mest på överlevnadsfaktorer. Staffan Forsell talade med dem.

Bokrecension: Oväder

Författaren Mark Lynas är i Sverige och berättar om sin bok Oväder. Den kom för ett par år sedan, men i mars kommer den också i svensk pocket.
Han har  rest runt i tre år och dokumenterat de klimatförändringar han tycker man redan kan se - bland annat till  Kina med tilltagande sandstormar och ökenutbredning, till ögruppen Tuvalu som hotar att sjunka i havet, och till barndomens Peru.
Det var den resan som grep honom mest säger han - det var mycket personligt, komma tillbaka dit där han  bodde som liten

Inte minst var det upplevelsen att komma till den mäktiga glaciär som hans pappa fotograferat 1980. Själv kom han dit med en medarbetare 2002.
Det blev en märklig upplevelse att se att hela glaciären nu var borta.

Oväder är en personligt skriven - och välskriven - reportagebok som är full av såna här bilder av klimatförändringen. Deprimerande? frågar Camilla Widebeck, nej deprimerande är det bara om man känner att man inte kan göra nåt åt det - så folk måste engagera sig, tillsammans kan de värsta effekterna  undvikas, tror Mark Lynas.

Programledare AnnLouise Martin och Lena Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".