Bakgrundsmusik i affärerna ska få oss att handla mera. Men det är oklart om det verkligen fungerar så. Foto: PrB.

Ljuden i vår omgivning granskas i ny forskning

I Lund håller världens första tvärvetenskapliga centrum för forskning om ljud och oljud i vår miljö på att byggas upp. Bakgrunden är att ljuden omkring oss ökar hela tiden.

- Trenden är att vi går mot mer och mer ljud. Kanske inte alltid högre nivåer, men det blir fler och fler - till exempel luftkonditionering och trafikbrus, säger Henrik Karlsson, musikvetare och en av forskarna bakom det nya Ljudmiljöcentrum i Lund. 

- Det blir också högre ljudnivåer i skolorna. Det finns de som säger att den genomsnittliga ljudnivån i samhället har ökat med en decibel per år, och det är ganska mycket, säger han.

Förföriska ljud

De här störande ljuden kommer alltså att granskas i Lund, av akustistiker och audiologer, statsvetare och sociologer vid Ljudmiljöcentrum.

Ett annat forskningsområde är förföriska ljud. Det är kommersiellt skapade ljud i till exempel leksaker, dataspel och reklam, gjorda för att vi att konsumera.

Oklart hur vi påverkas

Musikvetaren Henrik Karlsson vill ha mer kritisk forskning om hur sådana här ljud, som ju ockuperar våra offentliga rum, påverkar oss. Han ger några exempel på vanliga ljud som många utsätts för men där vi fortfarande vet lite om effekterna:

- Musik i varuhus, musik i restauranger, så kallad inredningsmusik. Producenterna påstår att man köper mer och går fortare genom affären för att det är musik där. Men vi vet inte riktigt om det är så.

Lisen Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".