Atlantisk krill tar hand om koldioxid

Krill är små kräftdjur i haven som finns i stor mängd och som spelar stor roll som mat åt bland annat fisk, pingviner och valar. Men de har också en annan viktig uppgift att fylla. De reglerar mängden växthusgaser i mycket större omfattning än vad man tidigare vetat.

Brittiska forskare har studerat antarktisk krill, och sett att de har en oanad förmåga att transportera ner och leverera kolföreningar till havsbotten.

På ett år tar den antarktiska krillen med sig så mycket kolföreningar att det motsvarar utsläppen från 35 miljoner bilar, visar forskarnas beräkningar.

Uträttar behov på botten

Krill äter småplankton och annat kolrikt uppe vid havsytan, och sen i någon sorts efter-maten-sömn slutar de simma och faller ner mot botten. Därnere uträttar de sina behov, och kolrikt matrial hamnar i bottensedimentet.

Denna förflyttning upp och ner, trodde forskarna förr, skedde en gång per dygn - mat vid ytan nattetid, gömma sig vid botten och uträtta behov dagtid, och i så fall skulle koltransporten mot havets djup vara försumbar.

Flera gånger per dygn

Men nu har alltså de brittiska forskarna funnit att det här är något som sker många gånger per dygn, 4-6 gånger - och eftersom antarktisk krill finns i så stora mängder, de utgör en av jordens största djurresurser, får det alltså dramatiska effekter.

Metod utvecklad i Sverige

Det är omöjligt att studera krills beteende före och efter maten genom att simma efter dem, det är de för små för, och i akvarium beter de sig inte som de brukar. Därför har forskarna använt en ovanligt metod, utvecklad vid svenska Kristinebergs forskningssstation.

Man fäster krillen på en liten pendel, och en dator uppfångar signalerna som blir när krillen simmar så pendeln rör sig. På så vis kunde forskarna också studera hur krill med full mage håller sina simben stilla och faller mot botten. (Current Biology feb 2006)

Lena Nordlund

lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".