Fruktad tbc-bakterie smittar mest på hemmaplan

Bakterien som orsakar tuberkulos, tbc, som nu ökar i Sverige med flera uppmärksammade fall, bär sig inte åt som andra bakterier. I vanliga fall blir man inte så sjuk av bakterier man träffat på förr, och mer sjuk av okända smittämnen. Tbc-bakterier verkar fungera precis tvärtom.

Tuberkulosbakterien har följt med och förändrats tillsammans med oss människor ända sedan vi alla gav oss iväg åt olika håll från vårt gemensamma urhem från Afrika. I dag kan vi urskilja sex olika tbc-grenar med sina respektive geografiska förankringar.

De mest ”bekanta” bakterierna smittar mest
Den överraskande rapporten säger att man smittas värst till sjukdom av den bakteriestam som hör till ens eget ursprung.

Det innebär man exempelvis som infödd europé lättare blir sjuk av den europeiska tbc-varianten än av en asiatisk gren, eller en amerikansk. Det är vad rapporten i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS, säger. EN rapport skriven av ett dussintal kompetenta tbc-forskare.

Mycket överraskande resultat
Och det är väldigt egendomligt, enligt docent Sven Hoffner, mikrobiolog på Karolinska institutet.

– Det är konstigt. Fynden är säkert riktiga, men det saknas förklaringar i rapporten om vad de nya resultaten står för, säger Sven Hoffner.

Innebär rapporten att man inte behöver vara så orolig för TBC-smitta utifrån, från öst eller söderifrån?

Ingen anledning att minska på smittkontrollen
– Nej, det tror jag verkligen inte. Man måste ha garden uppe mot sådana här smittämnen. Man kan inte tolka resultaten som att det går att släppa efter på smittkontrollen.

Och det visade sig ju också i höstas; den smitta som drabbade svenskfödda förskolebarnen utanför Stockholm så pass omfattande var en utomeuropeisk stam. Det är ett faktum som ter sig förvirrande jämfört med den nya forskningsrapporten.

Forskarna ska nu söka vidare för att få svar på vilka bakteriestammar som smittar mest.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".