Pump i hjärnan falerar vid plötslig spädbarnsdöd

Antalet barn som dör av plötslig spädbarnsdöd har minskat avsevärt de senaste åren tack vare råd om att lägga barnen på rygg när de ska sova.

Men riktigt vad det är i kroppen som gör att barnen slutar andas i sömnen, har forskarna inte kunnat säga. Nu har ett brittiskt forskarteam kommit lösningen på spåret.

Det är forskare vid universitetet i Bristol, som har identifierat de celler i hjärnan som är nödvändiga för att ett barn skall kunna flämtandas.
Flämtandningen är ett viktigt komplement till den vanliga, regelbundna, andningen. Det är den här förmågan att snabbt dra in luft i lungorna, genom en plötslig suck, eller flämtning - som sparkar igång systemet igen, får upp syre nivån i blodet, sätter igång hjärtat, och gör att barnet kan komma tillbaka till en regelbunden andning, om det av någon anledning slutat andas i sömnen.

Natriumpump i hjärnan viktig

Det brittiska teamet har sett att förmågan att flämt-andas beror på flödet av natrium till de hjärnceller som styr andningen. Om de kanaler, eller pumpar, som ska förse cellerna med natrium inte fungerar kan barnet inte flämtandas och saknar alltså en viktig andningsback-up som spädbarn bör ha.

Upptäckten kan ge läkarna ännu ett medel att hitta de barn som riskerar att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

- Kan vi identifiera de barn som har en störning av den här pumpen kanske vi kan övervaka de här barnen speciellt. Nu tror jag att det kan handla om några enstaka barn. Jag tror inte alls att det gäller alla barn som dör av plötslig spädbarnsdöd, säger Hugo Lagerkrantz, professor vid neonatalenheten vid Karolinska universitetssjukhuset.

Rekommendationer är viktigast

I framtiden skulle ett blodprov, som tas redan på BB, kunna visa om ett barn är i riskzonen. Men än är det viktigaste för att minska riskerna för plötslig spädbarnsdöd att fokusera på barnets miljö, enligt Hugo Lagerkrantz.
De senaste rekommendationerna är att spädbarn skall sova på rygg, i egen säng och att mamman inte brukar alkohol eller nikotin under graviditet och amning.

Marie-Louise Kristola
marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".