Datoranimerad skiss på den svenska deltagarbilen, som gjorts av studenter i projektet Agilis på KTH.

Svenska studenter deltar med snålbil i Eco-marathon

Världens snålaste bil klarar 538 mil på en liter bensin. Rekordet sattes under Eco-marathon i Frankrike förra året - en tävling i bränslesnålhet.

Nu ska för första gången ett svenskt team delta genom studenter från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

- Den ser absolut inte ut som en vanlig bil utan har lite annorlunda former. När vi designade den utgick vi från vingprofiler som finns till flygplan. Vi har tre hjul för att minska rullmotståndet och vår målvikt är att hamna på ca 30 kilo för själva bilen, säger Sohrab Kazemahvazi en av de som bygger snålbilen som är döpt till Agilis.

Hård konkurrens

Det är ett riktigt getingbo som han och de andra KTH-studenterna ger sig in i när de ska delta i Eco-marathon, Snålhetstävlingen som körs på Nogarobanan i södra Frankrike i slutet av maj varje år. 255 bilar från universitet och högskolor världen över är anmälda till årets tävling och konkurrensen är stenhård.

Förra årets rekordbil från tekniska högskolan i Zürich drivs av en bränslecell och klarade den två och enhalv mil långa banan på 1,75 gram vätgas - omräknat till bensinförbrukning motsvarar det 383 mil på en liter, en månad senare lyckades man dryga ut det till 538 mil på en liter.

Hemlig motor

KTH-studenterna kör inte med bränslecell, men vad det blir istället vill man inte avslöja ännu.

- Den här motorn kommer att kunna drivas på två bränslen, bensin och diesel. Så vi är anmälda i både bensin- och motorklassen, säger Kristian Antin som också är med och bygger bilen.

Vad är det för sorts motor?

- Det är en specialbyggd motor. Mer än så kan jag inte säga.

Så det är hemligt alltså?

- Det är hemligt. Det kommer nog att presenteras mer detaljer om motorn och dess uppbyggnad senare i vår.

Johan Thorstenson
johan.thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".