Hoppingivande upptäckt kring drogberoende

Amerikanska forskare har hittat ett signalämne i hjärnan som tycks spela en central roll för drogberoendet hos kokainmissbrukare. En upptäckt som man nu hoppas ska leda till nya behandlingsformer för flera typer av drogmissbruk.

Utvecklingen av en människas drogberoende beror till stor del på förändringar i hjärnans belöningssystem. Det de amerikanska forskarna upptäckt nu är en molekyl som heter Orexin och som tycks vara med och framkalla känslan av välbehag när en missbrukare tar droger.

Försök på råttor
I studien som publicerats i senaste numret av tidskriften Neuron har forskarna försök gjorts på råttor som påverkats av kokain. Och resultaten visas att de råttor där forskarna valt att blockera den signal som Orexinet ger visade sig bli betydligt mindre ivriga i sin jakt på mer kokain. Johan Franck är docent i psykiatri vid Karolinska institutet och beroendeforskare. Han tror det här fyndet kan vara värdefullt för den framtida behandlingen av missbruk.
- Man kan tänka sig att läkemedelsindustrin kan vara intresserad av den här typen av forskning och utveckla substanser som kanske blockerar dom här orexinreceptorerna som då skulle kunna möjligen ha en effekt på beroendet.

Dopaminet förstafiol
När en människa blir drogberoende är det ämnet dopamin som spelar huvudrollen i hjärnans belöningssystem. Och den här nya lilla molekylen som man nu tittat på, Orexin, den triggar att just mer dopamin bildas.  På så sätt så gasar Orexin på den beroendeframkallande effekten av droger, säger Johan Franck:
- När man har tagit droger upprepade gånger så kan man liksom inte backa bandet utan då har man fått en förändring i hjärnan.  Och mekanismerna för den här förändringen har varit föremål för forskning under flera år. Och där tror man att Orexin kan vara en spelare som deltar i den här förändringen eller förändrade uppbyggnaden av hjärnan.

Ingrid Stenberg
ingrid,stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".