Klimatforskare på Antarktis har nått den absoluta botten

I flera år har ett internationellt forskarlag på Antarktis försökt se längre och längre bakåt i klimathistorien genom att borra sig allt djupare ner i istäcket. Härom veckan slog en av borrarna i botten när den nådde berget under 2774 meter is.

På Antarktis lider sommaren mot sitt slut - sommartid där är isborrningstid och den 17 januari nådde borrarna vid platsen Kohnen, nära Atlantkusten, botten när borren slog i berget 2774 meter under isytan.

En miljon år i backspegeln
Allra längst där nere är isen enligt preliminära mätningar 900 000 år gammal. I nästan en miljon år har det arktiska istäcket här lagrats på med de föroreningar, syreisotoper och koldioxidhalter som är typiska för varje tidpunkt och som kan ge forskarna en bild bakåt av hur klimatet förändrats.

Den nästan tre kilometer långa iskärnan kommer nu att transporteras till Tyskland för att sedan delas upp mellan forskare som ingår i det europeiska samarbetet, några delar ska analyseras vid Stockholms universitet.

Unika kunskaper om havsströmmar
En iskärna som togs upp vid Antarktis förra vintern är fortfarande den allra äldsta - den ger ett klimatarkiv 950 000 år tillbaka i tiden. Men den här nya kärnan har en extra poäng - den kommer från Antarktis Atlantkust och kan visa vad havsströmmarna spelat för roll när klimatet varierat. Till exempel det där med Golfströmmen - har den stannat av när klimatet blivit varmare - och vad har i så fall hänt sen? Analyserna på olika europeiska laboratorier kan ge svaret.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".