HIV-smittade i Uganda - kan smittan stoppas? Foto:PrB

Omskärelse hindrar HIV-smitta

Flera studier har de senaste åren visat att män som är omskurna löper mindre risk att smittas av HIV.

Nu visar för första gången preliminära resultat från en studie i Uganda att även kvinnor kan skyddas om deras partner är omskurna.

Studien är en liten del av ett pågående projekt där amerikanska forskare vid Johns Hopkins School of Medicine sedan flera år undersöker HIV-virusets smittvägar bland 12000 personer i Uganda.

Och risken att HIV-smittas var 30 procent lägre för de kvinnor som hade omskurna sexualpartners bland de 300 par som nu undersökts.

Den medicinska förklaringen är att celler i förhuden är extra motttagliga för HIV-virus. Om förhuden tas bort minskar smittrisken  dels för mannen själv och - enligt den nya studien - också för hans partner.

Forskarna bakom båda studierna anser därför att manlig omskärelse borde användas som prevetnionsmetod för att minska HIV-smittspridningen i Afrika.

Men kritiker, bland annat från sydafrikanska Treatment action Campaign - en organisation som arbetar för en effektiv HIV-bekämpning - varnar för att man då riskerar att män utsätter sig för traditionellt utförd omskärelse med stora skaderisker.

Eva Maria Fenyö, professor i virologi vid Lunds universitet, håller med om att det är en bit kvar innan omskärelse kan användas som en del av preventionsarbetet mot HIV-spridning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".