Nervtrådar kan förlängas mer effektivt

Nervtrådar kan tvingas till att växa snabbare - om man drar i dem.

Detta enligt amerikanska forskare som presenterar en ny teknik, som kan komma att bli viktig när det gäller att reparera ryggmärgsskador.

- Det är vad jag vet ingen före de här grabbarna som har försökt att dra i nervtrådar. Det är ju en vansinnig idé, som faktiskt har lyckats när de gör det stilla och försiktigt, säger Lars Olson, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna.

Förhoppningen är att stamceller - som i labbet påverkas till att utvecklas till nervceller - i framtiden ska kunna transplanteras in och ersätta sönderslitna nerver i skadad ryggmärg. I försök på råttor har forskare visat att det här är möjligt.

Kan krävas decimeterlånga nervtrådar

Men i en människa kan en ryggmärgsskada omfatta ett nervbrott på en decimeter eller mer och det kräver att själva nervceller som transplanteras in i ryggmärgen har riktigt långa utkott, eller axoner, som de kallas.

Forskare vid Pennsylvania School of Medicine presenterar i tidskriften Tissue engineering nu en ny teknik för att i labbet skapa lång nervvävnad.

Celler på sträckbänk

I studien lät man nervceller från råttembryon växa till sig i labbet, samtidigt som man med hjälp av en datorstyrd anordning drog själva nervcellskropparna och dess utskott åt olika håll. Man kan säga att nervcellerna låg på en sträckbänk.

På sju dagar hade nervcellerna växt 10 millimeter - vilket enligt Lars Olson är snabbt. Sedan lyckades forskarna dessutom transplantera in de konstruerade nervcellerna i ryggmärgsskadade råttor - med ett lyckat resultat.

- Att man på det här sättet kan tillverka långa nervbanor, som sedan överlever transplantation. Det är spännande, absolut.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se