Veckomagasin 2006-02-24

Sjuka hundar hjälper sjuka människor, systematiska föräldrar får systematiska barn, Europas glaciärer smälter så att skidorterna är i fara. Och behöver män och kvinnor olika sjukvård?

Vi delar gener och sjukdomar med vår bästa vän

Nu är det några månader sedan kartan över hundens hela arvsmassa publicerades. Och nu tror man att det här kan hjälpa till och ge kunskap inte bara om hundarnas sjukdomar, utan också om människans. På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala pågår en världsunik insamling av blodprover.från hundar. På smådjurskliniken i Uppsala träffade vi Anton, en nervös lurvig keeshond, en sorts spets,  som tappat pälsen på allt utom huvudet. Matte är Katarina Edgren. Vi talar också med veterinär Åke Hedhammar och läkaren Olle Kämpe.
Reporter Helena Edström
 

Systematiska personer - en ledtråd till autism?

Antalet barn som får diagnosen autism ökar i Sverige, liksom i övriga västvärlden. Nu  finns det  brittiska forskare vid University of Cambridge som tror att en del av ökningen kan bero på att fler personer med utpräglat systematiskt tänkande får barn tillsammans än tidigare. En fallenhet för att se och tyda mönster och sammanhang kan vara exempel på ett systematiskt tänkande. Berit Lagerheim, överläkare i barn- och ungdomspsykiatri, kommenterar.
Reporter Marie-Louise Kristola

Fågelinfluensan - sammanfattning från veckan

Fågelinfluensan har kommit närmare under veckan - med många smittade fåglar på tyska östersjö-öar bara tio mil söder om Skåne. Men de svenska fåglar man hittat döda var inte smittade, visade det sig. Vi sammanfattar det senaste om fågelinfluensan. I Österrike har den första tamfågeln smittats och dött, och i Frankrike och Nederländerna ska man vaccinera tamfågelbesättningarna.

Alpsnöbrist kan flytta skidorter

Var ska vi åka skidor i framtiden? Nu verkar klimatförändringen gå snabbare och fortare än forskarna trott sig utläsa - kanske beroende på att de inte haft tillgång till data om smältande glaciärer, till exempel.Men nu hyr turistindustrin in forskarna för att få råd om var skidorterna ska ligga i framtiden. Det diskuterar vi med Herbert Formayer, klimatforskare från Wiens Universitet.
Reporter Staffan Forssell

Män och kvinnor - mer olika än lika?

Överläkare Karin Schenk Gustafsson från Karolinska sjukhusets avdelning för genusmedicin intervjuas från Berlin, där en internationell kongress om genusmedicin inleds. Hon får bland annat frågan om vilka sjukdomar män och kvinnor reagerar olika på.
Reporter Ingrid Stenberg

Krönika

Jan Olov Johansson relaterar hundens och människans gemensamma historia och beroende - som nu utökats, med kunskap om våra likartade genuppsättningar.

Programledare: Lena Nordlund och AnnLouise Martin