Allt fler svenska män är överviktiga

Varannan ung man mellan 20 och 29 år är överviktig, och andelen överviktiga har fördubblats på bara femton år. Det rapporterar Vetenskapsradions program Kropp och Själ.

- Om man är fet när man är 20-30 har man ju lång tid framför sig då man ska bära på den här riskfaktorn. Därför är det ett verkligt stort problem att yngre individer idag blir överviktiga och feta, säger Peter Arner, professor i medicin på Karolinska Universitetessjukhuset.

Nu är 61 procent av de svenska männen överviktiga mot 38 procent av kvinnorna. Eftersom antalet överviktiga män stiger snabbt är forskarna mycket oroliga för utvecklingen.

Skadligt bukfett 

Den trivsamma kalaskulan är nämligen betydligt skadligare för hälsan än den dallriga rumpan. Fettet som samlas inne bukhålan ligger insprängt bland organen och gör långt mer skada, än det som sitter under huden på höfterna.

Man tror att det beror på att bukfettet bildar mer slaggprodukter som är farliga för resten av kroppen och det fett som sitter i magen skickar sina slaggprodukter direkt till levern.

Midjemåttet viktigast

För män är det därför viktigare att hålla koll på midjemåttet än på vikten. Mer än en meter runt midjan är direkt skadligt.

Men trots att detta varit känt länge så har sjukvården haft svårt att nå ut med informationen till män menar Peter Arner, som tycker att politikerna inte tagit frågan på allvar.

Viktigare för män

- Män borde tänka mer på sin kroppsvikt än vad kvinnor gör, på grund av vissa medicinska komplikationer, säger Peter Arner.

En längre intervju med honom kan man höra i Kropp och själ tisdag 10.03 och söndag 12.00 i P1.