Protester mot bygget av fusionsreaktor i Frankrike

I södra Frankrike ska en forskningsreaktor för fusionskraft, kallad ITER, byggas i ett internationellt samarbete. Men nu har en folklig opposition mot bygget bildats.

Fusionskraft är en sorts omvänd kärnkraft där man slår samman atomkärnor istället för att klyva dem. Forskarna är entusiastiska inför utsikterna att fusion kan bli framtidens energikälla och sätter stora förhoppningar till reaktorn ITER som ska vidareutveckla de möjligheterna.

Opposition

Men nu har en folklig opposition mot bygget börjat växa fram.

- Frankrike är en nation som tycks vilja ligga i täten när det gäller all kärnteknik. Och ITER-projektet är en investering i den franska stolta självbilden. Men det här är inte vad folket vill.

Så förklarar Stephane L’homme, talesman för Sortir du Nucleaire, organisationens motstånd mot ITER. Sortir du Nucleaire är emot all kärnkraft, och citerar en opinionsundersökning av EU-kommissionen, som säger att endast åtta procent av fransmännen är för.

Nobelpristagare varnar

Mångmiljardprojektet ITER, där man för första gången i större skala skall försöka producera energi enligt samma kärnreaktionsmodell som i solen, är alldeles för dyrt och för farligt, säger L’homme.

Även denna reaktor kommer att producera radioaktivt avfall. Enligt den japanske nobelpristagaren Masatoshi Koshiba, som också är motståndare till projektet, kan dessutom de mängder Tritium som reaktorn ska bränna, i värsta fall orsaka enorma explosioner som kan hota 10 000 tals människors liv.

Demonstrationer

Till detta kommer skövling av värdefulla skogar, och höjda markpriser i reaktorns spår.

Motståndarna kommer nu att demonstrera mot projektet, varje gång en offentlig debatt ordnas för att befolkningen ska få ge sin åsikt om ITER.

”Parodi på demokrati”

Det faktum att debatterna hålls efter att beslutet redan fattats, är det som väckt den folkliga ilskan, säger Michelle-Philippe Baret, reporter på lokaltidningen La Provence.

- Folk tycker att det är en parodi på demokrati, säger han.

- Kanske är det först nu allmänheten börjar förstå vilket gigantiskt experiment ITER egentligen är. Hittills har folk trott på politikerna som lovat fler jobb till regionen, men inte riktigt satt sig in i de tekniska detaljerna.

  Marie-Louise Kristola

marie-louise.kristola@sr.se