Ny upptäckt ger hopp om alzheimerbot

Amerikanska forskare har hittat en molekyl som verkar ligga bakom den typ av minnesförlust som är förknippad med Alzheimers sjukdom. Ett fynd som får svenska experter att hoppas på ett botemedel mot sjukdomen.

– Det intressanta med det här är att nu har vi ett mål för hur vi ska kunna skräddarsy nya läkemedel i framtiden, säger Bengt Winblad som är professor i geriatrik på Karolinska institutet; en av de experter som ser stora möjligheter med de forskningsresultat som presenteras i dagens nummer av tidskriften Nature.
Konstaterat hos möss
I studien, som är gjord på Minnesota medical school i USA, har forskare tittat på möss som insjuknat i alzheimer för att se vad som händer i hjärnan precis innan mössen börjar tappa minnet. Det de nu upptäckt är att det är en särskild bit av ett mycket vanligt protein som ligger bakom minnesförlusten; ett protein som förändrar sig bara hos dom som utvecklar sjukdomen.
För att försäkra sig om att det verkligen är det upptäckta proteinet som är orsaken till glömskan har forskarna även sprutat in proteinet i råttor helt utan alzheimer-symtom. Också hos de här normalt fungerande råttorna kunde man efter ett tag se en begynnande minnesförlust. 

Hopp om bot och snabbare upptäckt
Tack vare de här resultaten tror nu forskarna att dom börjar förstå bakgrunden till Alzheimers sjukdom. Och den ökade förståelsen kan ge flera nya möjligheter: Forskarna hoppas bland annat att man ska kunna ta fram läkemedel som kan stoppa proteinet och därigenom bota sjukdomen, och inte bara bromsa alzheimerförloppet - som de läkemedel som finns i dag gör.
Den nya upptäckten kan dessutom ge bättre möjligheter att upptäcka sjukdomen på ett tidigare stadium tror Bengt Winblad.
– Kan vi hitta dom här som en markör i ryggmärgsvätska, och där håller vi redan på att arbeta med det, då kan det bli ett diagnostiskt hjälpmedel.

Ingrid Stenberg.
ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".