Ingen vård för gömda flyktingar

Den 1 april införs en ny modell för flyktingmottagande i Sverige när utlänningsnämnden ersätts av migrations-domstolar. Men när det gäller rätten till vård har ingenting hänt.

Ett lagförslag som lades fram i höstas har dragits tillbaka och vuxna gömda flyktingar och asylsökande vars besvär inte klassas som akuta är hänvisade till frivilliga insatser.

Ett exempel på sådana insatser är organisationen Läkare i Världen som varje håller vecka öppet på hemlig plats i Stockholm.

Sarvar är en av patienterna:

- Vi lever ett mycket stressat liv. Så det är mycket problem med det psykiska tillståndet, säger Sarvar.

Åsa, en av de frivilliga som ger vård till de gömda flyktingarna, berättar om vilken vård som efterfrågas:

-Om man tittar på tex vår lista idag så vill de flesta träffa psykiater, just idag. Sedan är det många också som har tortyrskador och sådana saker, säger Åsa.

- Det här är inte som att vara i Sverige, det är som att vara utomlands någonstans, säger Carolina, också hon frivillig.

- Man har inte alls samma förmåga att ta reda på vad det är, man har inte samma instrument som finns på sjukhuset, eller tillgång till mediciner, säger Carolina.

Vårdpersonal i kläm

Idag har asylsökande och gömda barn rätt till allmän sjukvård. Vuxna gömda flyktingar kan få akutvård men de med andra besvär och sjukdomar hamnar helt utanför systemet och nekas vård om de inte kan betala för sig. Sverige fick nyligen hård kritik i den den här frågan av en FN-observatör, och läkaren Henry Ascher menar att sjukvårdspersonal hamnar i kläm.

- Det är inte sjukvårdens uppgift att vara en förlängd arm för svensk migrationspolitik, utan sjukvården har en annan uppgift i samhället: vi har att arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Men här finns det samtidigt ett regelverk som säger att: nej, en grupp människor ska vi inte behandla utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, och de ska inte behandlas lika i vården. Och det är oerhört frustrerande, säger Henry Ascher.

Ulrika Hjalmarson 

ulrika.hjalmarson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".