Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försöksdjur ( Foto. PrB)

Måste vi göra djurförsök?

Försök på djur har alltid varit ett hett ämne. Även om antalet försök minskat rejält de senaste åren har debattens vågor gått höga. Forskarna hävdar att de inte kan bedriva forskning utan djurförsök, samtidigt som attentat och hot från Djurrättsaktivister har gjort att få av dem vill framträda med  namn i debatten.

Debatten om användning av djur i försök har rasat länge. Läkemedelsbolag har hotat att flytta sin forskning utomlands och aktivister har hotat dem som arbetar med djuren. Den nya Djurskyddsmyndigheten har haft i uppdrag att utreda bestämmelserna kring forskningen.

Den 23 mars fattade regeringen ett beslut som innebär att arbetet med försökdjur nu kan fortgå ungefär som tidigare. Det betyder att alla djurförsök ska godkännas av en av de sju etiska nämnder som finns runt om på våra universitet. Men alla tvistefrågor är ännu inte lösta. Vem skall till exempel få rätt att överklaga de beslut som fattats i de etiska nämnderna? Idag sitter två representanter från Djurskyddsorganisationer med i nämnden, men ingen från patientorganisationen. Varför är det så? Och ytterligare en utredning skall nu tillsättas. Den ska utreda aveln av försöksdjur. Enligt dagens lagstiftning får man inte bedriva avel som kan orska lidande hos djuren. En bestämmelse som ursprungligen kom till för att hindra en belgiska köttras från att komma in i svenskt lantbruk. Men hur skall den tillämpas på försöksdjuren, ska det att vara tillåtet att föda upp genmodifierade möss? Och vad innebär den egentligen när det gäller den moderna hundaveln?

Deltagare i debatten är:

Karin Forsberg-Nilsson, Vetenskapsrådet

Matz Hammarström, generaldirektör på Djurskyddsmyndigheten

Kristian Ljungberg. pressansvarig Reumatikerförbundet

Du är alltid välkommen med dina frågor till fragvist@sr.se

Programledare och producent Jan-Olov Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".