Soja minskar risken att få bröstcancer - eller ökar den?

Att byta matvanor från hamburgare till asiatisk mat skulle kunna minska risken för bröstcancer. Det säger en försiktig slutsats av en metaundersökning där man lagt samman resultaten av 18 stora studier om soja och bröstcancer. Men sambanden är svåra att klarlägga.

Att ge kostråd som botar eller hindrar uppkomst av sjukdomar är populärt, men är nära nog omöjligt. Det framgår inte minst av rapporten i Journal of the National cancer institute, där man läser otroligt försiktigt framförda slutsatser om hur man kan minska risken för bröstcancer.

Det är kanske inte så konstigt. I soja finns växt-östrogener, som i starkare form - som östrogener - faktiskt kan vara bröstcancerframkallande i stället.

Enklare för män

Författarna har mycket ambitiöst försökt reda ut soja-frågan, som för kvinnor är mer invecklad än för män.

När det gäller testikelcancer visar sig nämligen soja och solroskärnor och jordnötter minska cancerrisken med 26 procent, en väldigt hög siffra, medan alltså kvinnor kan reagera olika, möjligen beroende på dosen.

God effekt kan överväga

Soja verkar ha lite dubbla egenskaper. Så ska vi äta mer soja och tofu eller inte?

- Det kan vara så att de nyttiga effekterna av sojan något överväger den lilla onyttiga effekten, det att den är östrogenliknande, säger Elisabeth Lidbrink,överläkare på Radiumhemmet vid Karolinska sjukhuset.

Solklart är att bröstcancer är mindre vanligt i länder med typisk asiatisk kost - japanskor är typexempel. Men om det beror på soja eller inte är svårt att utreda, säger Elisabeth Lidbrink

Ann-Louise Martin 

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".