Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk högskola planerar bygge av månbas

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 06.44
Så här kan månbasen komma att se ut (Ill: Shimizu Corporation)

Nu påbörjas ett internationellt arbete med att sätta ihop teknik till en självförsörjande bas för femhundra personer på månen. Initiativtagare och samordnare för projektet är en avdelning på Högskolan Väst i Trollhättan.

I Trollhättan, mitt i den svenska bilindustrins hjärta, ligger Högskolan väst. Det är här på ”Smart centre” som planerna på en självförsörjande månbas växt fram.

En månbas med kretsslopp
Som experter på tillverkningsteknisk forskning har man här i flera år funderat på hur man med hjälp av teknik som i princip redan finns idag skulle kunna bygga en bas på månen för fler hundra bofasta en bas som till skillnad från de stora rymdprogrammens satsningar, inte skulle kräva ständig påfyllning av manskap och råvaror från Jorden.

– Det går ut på att bygga ett självförsörjande samhälle kan man säga, där man tillverkar all utrustning och allt som behövs för det dagliga livet direkt från råvaror som finns på plats, berättar projektets upphovsman och samordnare Niklas Järvstråt.

I projektet, som än så länge saknar en hel del pengar, ingår ett femtiotal forskningsinstitutioner och företag världen över.

Hemtrevnad långt bort från hemma
Ett av de är ”Umbilical design”. Det är ett svenskt företag som fått det svåra uppdraget att skapa boendemiljöer som gör att månbasens invånare står ut och inte börjar längta hem för mycket.

– Tanken är att vi ska jobba just kring frågor som rör arkitektur och design för interiör av månbasen, och där kommer det att behöva göras mycket jobb och studier kring just hur människan påverkas i den här extrema situationen att verkligen bo på en annan planet, säger företagets vd Cecilia Hertz.

Första spadtagen om drygt tio år
Och lösningarna måste fram ganska snabbt. Redan om tolv år vill amerikanska rymdstyrelsen Nasa att man ska börja ta de första spadtagen på månen, och då vill Niklas Järvstråt att deras byggplaner ska finnas med.

– När det byggs en månbas kommer det att vara ett internationellt samarbete och där hoppas jag att vi i Sverige ska kunna ta en ganska stor roll i och med det här.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".